A játékok, játszóterek a gyermekkor elengedhetetlen elemei, hiszen ezek által a személyiségfejlődés legkülönfélébb területei, igényei teljesednek be. Minden egyes játék más-más szereppel bír, továbbá vannak sztenderd, avagy megkerülhetetlen eszközök is.

Például a gyermekek számára általában egy hinta látványa már önmagában nagy örömöt tud okozni, a hintázás szenvedélye pedig akár a kamaszkorig is elkísér bennünket.

Egy nagyon egyszerű játékról van szó, mégis sok esetben ez a játszótér legnépszerűbb eleme. Ennek oka többek között az lehet, hogy ez a kellemes, ritmikus mozgás a várandósság során átélt ficánkolásra, illetve a csecsemőkori dajkálásra, ringatásra emlékeztet, amelyek a biztonságérzet és a szeretetteljes gondoskodás élményéhez kötődnek bennünk.

A hintázás gyengédebb formája megnyugtató, míg az intenzívebb gyakorlása izgalmat fokozó tevékenység. Előbbi módszer gyakran hatékony lehet az altatáshoz is, ezért erre a célra való a csecsemőkortól is használható szoba hinta. Ha pedig a gyermekek megmozgatása, esetleg lefárasztása a cél, akkor a különféle játszótéri hinta típusok javasoltak. A hajtás, kapaszkodás jól átmozgatja a gyermekeket, ahogyan más típusok, például a libikóka esetében a rugaszkodó mozgás.

Léteznek nagyobb, „fészek-jellegű” típusok is, amelyeket akár a szülőkkel együtt is használhatunk, így aztán közösen átélhetjük a ringató mozgás örömét. Érdemes ezeket az élményeket rendszeresen megadni gyermekeink számára, ugyanis ennek maradandó, jótékony hatása lesz a személyiségükre is.