1. Házi csokoládéfagylalt
A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a csokoládéval a vízgőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Azután hagyjuk teljesen kihűlni, és fagylaltgépben kb. 3 óra alatt fagylalttá fagyasztjuk. Tálaláskor fagylaltoskanállal üvegkehelybe vagy tölcsérbe gombócokat adagolunk. Tetszés szerint díszíthetjük csokoládékba mártott ostyarúddal vagy tejszínhabbal.
Ha nincsen fagylaltgépünk, akkor a masszát a mélyhűtőbe tesszük, és 20 percenként megkevergetjük. Másik lehetőség, hogy a megfagyott masszát feldaraboljuk, és turmixgépben összetörjük. Ezt a műveletet háromszor-négyszer megismételjük, hogy krémes fagylaltot kapjunk.
Hozzávalók:
🍦 5 dl tej
🍦 15 dkg cukor
🍦 1 csomag vaníliás cukor
🍦 4 tojássárgája
🍦 20 dkg étcsokoládé darabokra tördelve
2. Tejszínes gyümölcsfagylalt
A gyümölcspépet a cukorral összekeverjük, és a fahéjjal ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a gyümölcsös masszába forgatjuk. Fagylaltgépbe töltve, kevergetve megfagyasztjuk. (Ha túl édes a massza, akkor nehezen fagy meg.) Friss gyümölcsökkel, gyümölcsvelővel gazdagítva kínáljuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor ugyanúgy járunk el, mint a csokoládéfagylalt esetében.
Hozzávalók:
🍧 75 dkg friss gyümölcs (eper, alma, barack, ribizli, cseresznye vagy meggy), összeturmixolva
🍧 25 dkg cukor
🍧 1 mokkáskanál őrölt fahéj
🍧 3 dl víz
🍧 2 dl tejszín
A gyümölcsöt botmixerrel pürésítjük. A cukrot és a fahéjat a gyümölcspéppel összekeverjük. A habbá vert tejszínt óvatosan beleforgatjuk.
3. Rumos diófagylalt
A tejet felforraljuk. Közben a tojásokat a cukorral kikeverjük, és a tejbe öntjük. A diót, a mazsolát és a rumot belekeverjük, és állandó keverés közben besűrítjük. Fagylaltgépbe töltjük, és kevergetve megfagyasztjuk. Ostyarúddal és felezett diószemekkel díszítve tálaljuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor ugyanúgy járunk el, mint a csokoládéfagylalt esetében.
Hozzávalók:
🍨 5 dl tej
🍨 3 egész tojás
🍨 20 dkg cukor
🍨 10 dkg darált dió
🍨 5 dkg mazsola
🍨 2 cl rum
4. Joghurtos meggyfagylalt
A tojássárgáját 10 deka cukorral vízgőz fölött, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Azután hidegvíz-fürdőbe állítjuk, és állandóan keverve lehűtjük, majd a joghurtot beleforgatjuk. A meggyet a maradék cukorral turmixgéppel vagy botmixerrel darabosra turmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a gyümölccsel együtt a tojásos krémbe forgatjuk. Fagylaltgépben kevergetve megfagyasztjuk. A fagylaltgombócokat meggyszörppel megcsorgatva, meggyszemekkel és ostyarúddal díszítve kínáljuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor ugyanúgy járunk el, mint a csokoládéfagylalt esetében.
Hozzávalók:
🍦 3 tojássárgája
🍦 15 dkg cukor
🍦 2dl natúr joghurt
🍦 25 dkg magozott friss meggy (befőtt is lehet)
🍦 2,5 dl tejszín
5. Házi vaníliafagylalt
A tejet a vaníliával és 5 deka cukorral felforraljuk. Közben a tojásokat a maradék cukorral kikeverjük, és a forró tejbe csorgatjuk. Habverővel állandóan kevergetve besűrítjük. A tűzről lehúzzuk, és tovább keverjük, majd leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fagylaltgépbe töltve kevergetve megfagyasztjuk. Változatos módon tálalhatjuk. Más ízű fagylaltokkal vegyesen kínálhatjuk, vagy friss szezonális gyümölcsökre, gyümölcssalátára kanalazhatjuk, de kávéba téve akár jeges kávét is készíthetünk. Tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal, őrölt fahéjjal megszórva díszíthetjük. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor ugyanúgy járjunk el, mint a csokoládéfagylalt esetében.
Hozzávalók:
🍨 5 dl tej
🍨 fél vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
🍨 10 dkg cukor
🍨 2 egész tojás
6. Túrófagylalt
A tejet a tejszínnel, a cukor felével és a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a maradék cukorral kikeverjük, és a tejes keverékbe csorgatjuk, majd állandóan kevergetve, kis lángon besűrítjük. A mazsolát és a reszelt citromhéjat beleszórjuk. A tűzről lehúzzuk, és kissé hűlni hagyjuk. A túrót és a mazsolát beleforgatjuk, majd hidegvíz-fürdőben teljesen lehűtjük. Fagylaltgépben kevergetve megfagyasztjuk, vagy mélyhűtőbe téve, időnként átkeverve megdermesztjük. Citrom- és narancshéjcsíkokkal díszítve kínáljuk.
Hozzávalók:
🍦 3 dl tej
🍦 1,5 dl tejszín
🍦 20 dkg cukor
🍦 2 csomag vaníliás cukor
🍦 2 tojássárgája
🍦 20 dkg tehéntúró, áttörve
🍦 5 kg mazsola
🍦 1 citrom reszelt héja
A díszítéshez:
🍧1-1 narancs és citrom, alaposan megmosva, héja vékony, hosszú csíkokra vágva
7. Házi kávéfagylalt
A tejet a vaníliás cukorral és 5 deka cukorral felforraljuk. Közben a tojásokat a maradék cukorral kikeverjük, és a kávéval együtt a forró tejbe öntjük. Habverővel állandóan kevergetve besűrítjük. A tűzről lehúzzuk, és tovább keverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Fagylaltgépbe töltve kevergetve megfagyasztjuk. Üvegkehelybe kanalazva, tejszínhabbal és mutatós ostyarúddal díszítve tálaljuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor ugyanúgy járunk el, mint a csokoládéfagylalt esetében.
Hozzávalók:
🍨 4 dl tej
🍨 1 csomag vaníliás cukor
🍨 10 dkg cukor
🍨 2 egész tojás
🍨 1 dl erős feketekávé
8. Egzotikus kókuszfagylalt
A tejet a kókuszreszelékkel, a sóval és a cukorral felforraljuk A lángot mérsékeljük, és még pár percig tovább főzzük. A keményítőt fél deci vízben simára keverjük, majd folyamatos keverés közben a kókuszos tejbe csorgatjuk, és kissé besűrítjük. A citromlével és a rummal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk. 1-2 óra hosszát a hűtőszekrényben dermesztjük. A masszát a fagylaltgépbe töltjük, és kevergetve megfagyasztjuk. Kelyhekbe vagy tölcsérbe kanalazzuk, és tejszínhabbal, illetve kandírozott egzotikus gyümölcskockákkal megszórva kínáljuk.
Hozzávalók:
🍦 5 dl tej
🍦 4 evőkanál kókuszreszelék
🍦 1 csipet só
🍦 15 dkg porcukor
🍦 1 kiskanál étkezési keményítő
🍦 fél citrom leve
🍦 1 evőkanál rum
9. Mediterrán fagylalttorta
Magas, keskeny süteményformát folpakfóliával vagy olajjal vékonyan megkent alufóliával kibélelünk. Az eperfagylaltot a rumos mazsolával összekeverjük, és a formába simítjuk. A következő réteg a kandírozott gyümölccsel kevert kókuszfagylalt, erre következik a pisztáciafagylalt, amibe előzőleg durvára tört pisztáciát kevertünk. A fagylalttortát betakarjuk, és fél órára a mélyhűtőbe tesszük. Tejszínhabbal, citromfűvel és ostyarúddal díszíthetjük, felszeletelve kínáljuk.
Hozzávalók:
🍨 10-10 gombóc eper-, kókusz- és pisztáciafagylalt
🍨 1 evőkanál rumba áztatott mazsola
🍨 10 dkg kandírozott egzotikus gyümölcskocka (vegyesen)
🍨 5dkg durvára tört pisztácia
10. Bazsalikomfagylalt mogyoróval
A cukrot a vízben feloldjuk, és sűrű sziruppá főzzük. Langyosra hűtjük, és a bazsalikomot belekeverjük, majd állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A tojássárháját a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd forróvíz-fürdőben felverjük. A bazsalikomot, a citromlevet, a bazsalikomos szirupot és a joghurtot a tojásos masszába keverjük, majd sűrűre főzzük. Fagylaltgépben állandó keverés közben kb. 5 óra alatt megfagyasztjuk.
Üvegtálkába vagy kehelybe fagylaltkanállal csinos gömböket halmozunk, bazsalikomlevéllel és a mogyoróval meghintve díszítjük.
Hozzávalók a bazsalikomos sziruphoz:
🍦15 dkg cukor
🍦 2 dl víz
🍦 2 csokor bazsalikom, finomra aprítva
A fagylalthoz:
🍦 3 tojássárgája
🍦 10 dkg cukor
🍦 1 csomag vaníliás cukor
🍦 1 nagy csokor bazsalikom, finomra aprítva
🍦 1 citrom leve
🍦 5 dl natúr joghurt
🍦 5 dkg mogyoró, durvára törve