Az kezdő vállalkozások számára először a kitörési pontot internetes megjelenés területén talán az osztott tárhely igénybevétele jelenti általában, ha csak óvatosan, lépésről lépésre szeretnének fejlődni.

A VPS szerverek alkalmazásának a lehetősége azonban egy további ugrópontot jelenthet, hiszen normális fejlődési ütem mellett egy osztott tárhely már nem tud megfelelően kiszolgálni egy eladásokkal is foglalkozó, nagy látogatottságú weboldalt. Ilyenkor szokták a friss vállalkozók azt a tanácsot kapni, hogy igényeljenek VPS szolgáltatást, hiszen ennek a költségei nem magasak, viszont nagyobb szabadságot nyújtanak számukra.

Lényeges az alapoktól kezdeni, nevesen onnan, hogy mit is jelent a VPS kifejezés. Ez a megnevezés az angol “Virtual Private Server” kifejezésből eredeztethető, amely nemes egyszerűséggel virtuális magán szervert jelent. Ez ugyanúgy egy fizikai szerveren foglal helyet, viszont az osztott tárhelyhez képest a VPS esetében a fizikai szerveren egy hypervisor szolgáltatás által több virtuális szervert hoznak létre.

Ez arra szolgál, hogy a felhasználóknak, a bérlőknek nagyobb legyen a privát szférája mindamellett, hogy továbbra is egy azonos szerveren kell osztozkodniuk a többi felhasználóval. Az erőforrások felhasználása tekintetében viszont ez a VPS megoldás hatékonyabb és kedvezőbb lesz a vállalkozás számára, amely egy következő lépcsőfokhoz vezethet majd, amennyiben elérkezik a megfelelő idő egy szerver bérlésére is.