A játszóterek esetében kulcskérdés, hogy biztonságos környezetet tudunk -e teremteni a gyermekeink számára. Ez azért is fontos kérdés, mert míg játszanak a gyerekek a szülők szeretnének aktívan pihenni, még ha fel is kell néha pattanni a gyerekhez, attól nem akar félni egy szülő, hogy bejöhet a játszótérre egy kutya, idegen, vagy kirohanhat a gyerek a nyílt utcára stb.

Ha pedig egy egész játszótérrel és sportolási lehetőségekkel ellátott park körbekerítéséről van szó, akkor már nem csak egy kerítés fog kelleni, hanem komplexebb kerítésrendszerek is.

A közterületeken lévő kerítésrendszerek többnyire táblás kerítésekből állnak össze. Ezek olyan kerítéselem tartó keretekbe vannak erősítve, melyeket mélyen a földbe fúrnak le, majd belehelyezik a 2D, vagy 3D kerítés rácsokat. Ezekből a kerítésekből többféle méret kapható a piacon a felhasználási szándéktől függően. Számos helyen láthattunk már ilyeneket játszóterek körül, kutyafuttatók körül vagy akár épületeik, intézmények körül is.

A teljes kerítésrendszerek kiépítésére akkor szokott sor kerülni, amikor egy nagyobb területet akarunk leválasztani, biztonságossá tenni. A parkokban egyre több olyan szabadtéri létesítmény található, ahol a telepen élő minden korosztály megtalálhatja a számítását. Sok kerületben vannak már olyan kerítésrendszerrel körbejelölt területek, ahol kutyafuttató, játszótér, deszkapark és piknikező-kiülős rész is található, sőt, még állat és növényvédelmi sarkok is elhelyezésre szoktak kerülni ezekben a mini zöldövezetekben.

Magánlakások elkerítésére is használható 2D vagy 3D elemekből épült kerítésrendszer, ebbe beletartozhat a kert körbekerítése is, de a belső udvar szegmentálása is szerepet játszhat a kerítések lehelyezésének koncepciójában. Nagyobb kertek esetében a veteményest körbe szokták keríteni, hogy védjék a háziállatoktól, betévedő állatoktól. Az állatkarám kialakításában is segíthetnek ezek a modern kerítés típusok.