Amikor hajtóműves villanymotorra van szükségünk, választhatunk kompakt vagy moduláris kivitelt is. A kompakt hajtóműves villanymotor az, amikor a villanymotor tengelyébe van belepréselve a hajtómű behajtható fogaskereke.

A moduláris hajtóműves villanymotor esetében különálló hajtóműhöz kell csatlakoztatni a peremes villanymotort. A kompakt hajtóműves villanymotornál könnyű a helyzet, nem kell gondolkozni a motor és a hajtómű kombinációján, a gyártás során ezt megoldották. A kompakt kivitel előnye még az is, hogy kisebb, mint a moduláris. Ez azért is előny, mert esztétikusabban, szebben mutat a gépeken is. Ezért a tervezőknek is nagy kedvence. Ráadásul szinte bármilyen ipari igényre elérhető, és műszakilag is helytálló kivitelezések közül lehet válogatni.

Ami viszont a hátránya, vagy nehézsége, az abban az esetben áll fenn, amikor tönkremegy. Ugyanis, amikor a kompakt hajtóműves villanymotor megy tönkre, a teljes gépelemet cserélni kell. Ez pedig a tartalékképzést is megdrágítja. Elvileg, ha időben vesszük észre a meghibásodásokat, egy részük még orvosolható lenne, azonban a működési mechanizmusa miatt ez mégsem megoldható.

Ugyanis, amikor a kompakt változatnál a motor csatlakozásánál a szimering megy tönkre, ott az olaj már közvetlenül folyik a motorba, ezért mire észlelni lehetne a problémát, már túl késő, ugyanis a motor ott már leégett. Ezzel szemben a moduláris hatjóműves villanymotorok esetében az olajszivárgás során, ahogy megjelenik a kenőanyag a peremeknél, máris lehet dolgozni a hiba javításán. Vásárlásért nézzen körül a dcmotor.hu oldalán!